November 17, 2015

September 25, 2015

August 19, 2015

August 10, 2015

July 10, 2015

Please reload

Recent Posts

Å ta imot det som er godt

July 13, 2015

1/2
Please reload

Featured Posts

Nærhet vs seksualitet

July 17, 2015

 Å være nær. Kunne ta imot næring, trygt, varmt og helende.
Alle trenger vi nærhet. Alle trenger vi å bli tatt på med varm tilstedeværelse. Hvordan er dette tilfredsstilt for mennesker i dag?

Berøringssansen er den første som utvikles, allerede 6 uker fra unnfangelse. Vi berøres som foster av fostervannet og veggene i mors mage. Det gjør at vi fysisk vokser oss klare for verden. Denne veksten fortsetter etter fødsel og stimulerer også etablering og sunn vekst av både hjernen, nervesystemet, immunsystemet, grenser, kjærlighet, nærhet og evne til nytelse som senere kan utvikle seg til en sunn seksualitet.

Men berøring er så mangt! Varmen, tilstedeværelsen, trykket, intensjonen, følelsen vi har når vi berører blir overført som kommunikasjon. Hvilken opplevelse hadde vi av hendene som tok imot oss første gang? Hvilke signaler fikk vi allerede i vårt aller første møte med denne verden? Og hvordan fortsetter dette i våre 3 første måneder og siden resten av livet...

God berøring skaper trygghet, følelsen av å høre til, være elsket og akseptert som den man er. Utilstrekkelig berøring skaper utrygghet, mistillit og rom for overlevelsesstrategier hvor vi tilpasser oss som best vi kan. Disse strategiene tolker verden rundt oss, skaper sannheter ut fra hva som oppleves. Og hvis opplevelser av nærhet og seksualitet ikke er gode, hvordan kan vi da våge å åpne for at det kan være godt? Hvordan kan vi møte andre, våre barn, elever, kjærester i respekt og varme, når vi ikke selv har noen preferanser, kan kjenne det inni oss?

Vi må skape rom for flere referanser. Rom som med trygge rammer skaper små åpninger av det vi ikke trodde fantes, som vi ikke trodde var for oss. I biodanza skaper vi sånne rom. Sakte sakte kan vi oppleve øyeblikk av godhet, av nærhet, trygghet og at vi kan ta imot av det gode samtidig som det vi gir skaper gode opplevelser hos en annen.

Det er i berøring vi lærer berøring. Det er en sanselighet som lever og utvikles. Til et stadig større reportoar. Som å lære et alfabet. Jo flere bokstaver vi oppdager, jo flere strenger har vi å spille på og jo bedre forstår vi forskjellene, nyansene. Da vil vi kunne kjenne, forstå hva som er godt både for oss selv og andre. Da vil vi ha respektfulle grenser der det varme, nære ikke trenger å linkes videre til noe seksuelt. Der vil vi ha tillit og trygghet til å bare nyte...

 

 

Please reload

Follow us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Mon:olá earth connecting rituals  ::  Anne Birgitte Solli  ::  Biodanza didaktisk lærer  :::  Isis senterets katt
Kongebråtveien 62  ::  1450 Nesoddtangen  ::  Norway  ::  anne (at)monola.no  ::  +47 404 85 853

 

© 2013 by Monolá. All rights reserved.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now